bilgi@sedatseven.com.tr

           
Tel: +90 532 625 15 61

Kol (Humerus) Kırığı

Kol (Humerus) Kırığı

Humerus kemiği omuz ile dirsek arasında yer alan kol bölgesinin kemik yapısını oluşturur. Humerus kırıkları, direkt darbeler, dirsek yönünde aksiyel yüklenmelerle kırılabilir. Bunun yanında omuz ve dirsek hareketlerini yaptıran çok güçlü adeleler humerus kemiğine yapıştığı için bu adelelerin ani kasılmalarında (beyzbolda top fırlatma), epilepsi nöbetleri sırasında humerus kemiği kırılabilir. Humerus kırıkları bilek güreşi müsabaklarında da zaman zaman görülen bir kırıktır. Ayrıca; osteoporoz, Paget hastalığı, kemik tümörleri, metastazlar ve enfeksiyon gibi kemiği zayıflatıcı nedenler varlığında humerus kırığı minimal bir travma ile oluşabilir.

Humerus kırıkları hangi yaşlarda sıktır?

Humerus kırıkları üç an bölgeye ayrılarak değerlendirilir: 1-Proksimal Humerus (Humerus üst uç), 2- Humerus cisim ve 3-Distal Humerus (Humerus alt uç) kırıkları. Humerus üst uç kırıkları daha ileri yaşlarda görülür. Ortalam görülme yaşı 65 tir. Proksimal humerus kırıkları, bu yaş grubunda kalça kırıkları ve el bileği kırıklarından sonra 3. sıklıkta görülen kırıklardır. Humerus cisim kırıkları ise ortalama 55 yaş ile daha genç hasta grubunda görülmektedir.

Humerus cisim kırıklarının bulguları nelerdir?

Hastalarda çok şiddetli ağrı ile beraber kolda şekil bozukluğu ve şişlik görülür. Hastalar kollarını kaldırmaz ve kırık uçlarının birbirine sürtme sesi çok şiddetli ağrı ile duyulabilir. Ayrıca kırık uçlarının yer değiştirdiği olgularda kısalık görülebilir. Yine bu hastalarda, radial sinir dediğimiz sinir kemiğe çok yakın seyrettiği için yaralanma sırasında zedelenmiş olabilir. Bu durumda hastalar el bileklerini yukarı kaldırmakta sorun yaşarlar.

Humerus kırıkları nasıl tedavi edilir?

Humerus kırıkları, sıklıkla alçı, atel yada breys ile tedavi edilebilir. Radial sinir hasarı olan humerus kırıkları, damar yaralanmasıı olan humerus kırıkları, kırık uçlarının aşırı yer değiştirdiği kırıklar, açık humerus kırıkları ile patolojik humerus kırıkları cerrahi tedavi edilirler. Ortopedik cerrahi tedavi de radial sinir ve damar yaralanması mevcutsa sıklıkla plak vida yöntemi tercih edilir. Açık kırık yada yumuşak doku defekti, kemik kaybı durumunda eksternal fiksasyon uygulanır. Kapalı kırıklarda, nörolojik yaralanma yoksa patoloji kırıkların bir kısmında intramedüller çivi dediğimiz kemik içine ilerletilen çelik yada titanium tüp şeklinde çivilerle cerrahi tedavi uygulanır.